HOME KONTAKTY MAPA WEBU

ARCHIV NOVINEK ROKU 2014


|Pleseck| V úterý 23. prosince v 6:57 SEČ z kosmodromu Pleseck úspěšně odstartovala nosná raketa Angara A5.1L ke svému prvnímu letu, při kterém nesla hmotnostní maketu užitečného zatížení. Základní oběžná dráha byla dosažena asi 12 minut po startu. Maketa užitečného zatížení byla dopravena na stacionární dráhu a poté dvěma zážehy urychlovacího bloku Briz-M na plánovanou dráhu (vyšší než stacionární), kde se od něj oddělila.


|Cape Canaveral| V pátek 5. prosince ve 13:05 SEČ z Kennedyho kosmického střediska na Floridě úspěšně odstartovala nosná raketa Delta IV Heavy, která vynesla kabinu americké kosmické lodi MPCV (Multi-Purpose Crew Vehicle), nebo chcete-li Orion (let EFT-1).
Kosmická loď se po dvou obletech Země a dosažení apogea ve výšce 5804 km úspěšně oddělila od servisního modulu a zahájila sestup do atmosféry. Po zbrzdění v atmosféře zapracoval padákový systém, jehož činnost byla předmětem testu, a kabina dosedla v 17:29 SEČ do Pacifiku přibližně tisíc kilometrů od kalifornského San Diega, kde na ni čekaly lodě válečného námořnictva.


|Bajkonur| V neděli 23. listopadu ve 22:01 SEČ odstartovala ze startovního komplexu 31 na kosmodromu Bajkonur nosná raketa Sojuz-FG, která na základní oběžnou dráhu vynesla transportní kosmickou loď Sojuz TMA-15M s trojčlennou posádkou ve složení Anton Škaplerov, Samantha Cristoforettiová a Terry Virts. Po 528 vteřinách letu se kosmická loď oddělila od třetího stupně nosné rakety.
Ve 03:48 SEČ se lod' v automatickém režimu připojila k modulu Rassvět komplexu Mezinárodní kosmické stanice. Po kontrole hermetičnosti spojení přestoupili kolem 06:00 SEČ kosmonauti do útrob stanice.


Ve středu 12. listopadu v 16:34 SEČ modul Philae, který se oddělil od sondy Rosetta, úspěšně dosedl (rychlostí 1 m/s) na kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Informace o tom dorazila na Zemi v 17:02 SEČ. Později bylo zjištěno, že modul Philae vlastně přistál na kometě třikrát, a to v 16:34, 18:26 a 18:33 SEČ. V důsledku minimální gravitace se od komety několikrát odrazil a neaktivovalo se zařízení, které ho mělo k povrchu komety "přivrtat". Přesto však Philae odesílá fotografie a vědecká data.


|Arkalyk| V pondělí 10. listopadu ve 04:58 SEČ přistál návratový modul kosmické lodi SOJUZ TMA - 13M s kosmonauty Maximem Surajevem, Reidem Wisemanem a Alexandrem Gerstem asi 82 km severně od města Arkalyk v Kazachstánu. Bezpečnost v místě přistání vesmírné lodi Sojuz TMA-13M zajišťovalo asi 300 vojáků, 14 vrtulníků, tři letouny, šest speciálně upravených aut a dalších 14 kusů techniky. Záchranářské týmy loď našly s malým zpožděním kvůli husté mlze, posádka se podle řídicího střediska v Koroljovu cítí dobře.


|Wallops Island| V úterý 28. října ve 23:22 SEČ odstartovala z rampy 0A na Mid-Atlantic Regional Spaceport na Wallops Island ve Virginii nosná raketa ANTARES, která nesla nákladní kosmickou loď Cygnus s 2215 kg materiálu pro další činnost Mezinárodní kosmické stanice. Raketa se krátce po vzletu zřítila na startovní rampu a explodovala.


|Baja California| V sobotu 25. října ve 21:39 SELČ úspěšně přistála ve vodách Tichého oceánu nedaleko Mexika (430 kilometrů od poloostrova Baja California) nákladní kosmická lod' Dragon. Tím byla zakončena čtvrtá mise (CRS-4) z 12 objednaných pro zásobování ISS. Celá mise trvala 34 dnů, 13 hodin a 49 minut.
Dragon se z Mezinárodní vesmírné stanice nevrátil s prázdnou, na své palubě přivezl 1500 kilogramů nákladu, pocházejícího převážně z experimentů na ISS. Součástí nákladu jsou například myši, na kterých vědci testovali vliv mikrogravitace na biologický organismus. Testy tohoto druhu jsou pro NASA důležité především s ohledem na plánované pilotované mise na Mars a do dalších částí vesmíru.


|ISS| Ve středu 22. října v 15:30 SELČ proběhl již tento měsíc třetí výstup do volného vesmíru. Tentokrát to byli ruští kosmonauti Maxim Surajev a Alexander Samokuťajev, kteří plnili úkoly vně stanice.
Mimo jiné odmontovali a odhodili do prostoru zařízení již skončeného experimentu Radiometrija, které bylo nainstalováno v roce 2011 a sledovalo seizmickou aktivitu na Zemi.
Totéž potom učinili s dalším zařízením, tentokrát evropského experimentu (Expose-R), při němž byla vystavena nehostinnému kosmickému prostředí semena, bakterie, spory, houby a další vzorky. Do volného prostoru pak následovaly i dvě vysloužilé antény Kurs-A z modulu Poisk, které se využívaly k navádění přistávajících lodí do spojovacích uzlů stanice. Nakonec ještě pomocí vatových tyčinek sejmuli vzorky z povrchu oken na modulu Pirs (v rámci experimentu Test, zkoumajícího případný růst mikrobů na povrchu stanice).
Poslední plánovaný výstup letošního roku úspěšně skončil po 3 hodinách a 38 minutách, přestože byl plánován jako šestihodinový.


|ISS| Ve středu 15. října ve 14:16 SELČ zahájili astronauti Barry Wilmore a Gregory „Reid“ Wiseman výstup do volného vesmíru (U.S. SPACEWALK-28). Hlavním úkolem astronautů byla výměna regulátoru napětí SSU (Sequential Shunt Unit) pro převod elektrické energie ze solárních panelů. Astronauti úspěšně splnili hlavní i všechny vedlejší plánované úkoly a ukončili výstup po šesti hodinách a třicetičtyřech minutách.


|ISS| V úterý 7. října ve 14:30 SELČ zahájili astronauti Reid Wiseman (NASA) a Alexander Gert (ESA) výstup do volného vesmíru (U.S. SPACEWALK-27), během kterého přesunuli čerpadlo chladicího systému z dočasného na trvalé úložiště, vyměnili osvětlení na modulu Unity a instalovali elektrické vedení pro záložní napájení pro vozík Mobile Transporter a manipulátor Canadarm 2.
Výstup byl ukončen v 20:43 SELČ po 6 hodinách a 13 minutách. Výstup se měl původně uskutečnit už v srpnu, ale byl odložen z důvodu stavu baterií v amerických skafandrch EMU (Extravehicular Mobility Unit). Nové baterie byly na ISS dopraveny nákladní lodí Dragon a v jednotkách EMU před výstupem vyměněny.


|Bajkonur| Ve čtvrtek 25. září ve 22:25 SELČ odstartovala z kosmodromu Bajkonur nosná raketa Sojuz-FG, která na základní oběžnou dráhu vynesla pilotovanou kosmickou loď SOJUZ TMA - 14M. Záhy po oddělení lodi od horního stupně rakety se jí nevyklopil jeden ze dvou solárních panelů. Sojuz se přesto dokázal hladce připojit k ISS dokonce o 4 minuty dřív oproti plánu (26. září v 04:11 SELČ). Zaseknutý panel se vyklopil asi půl hodiny poté, snad díky vibracím a otřesům při dokování.


|ISS| 23. září v 12:52 SELČ byla zachycena staničním manipulátorem ISS nákladní kosmická loď Dragon CRS-4. V 15:21 SELČ byla úspěšně připojena ke stykovacímu uzlu modulu Harmony. Manipulátor ovládal z ISS Alexander Gerst za asistence Reida Wisemana.


|Cape Caneveral| 21. září v 07:52 SELČ odstartovala z rampy SLC-40 na kosmodromu Cape Canaveral nosná raketa Falcon 9, která na základní oběžnou dráhu vynesla nákladní kosmickou loď Dragon CRS-4, která se od horního stupně oddělila v 08:02 SELČ. Raketa společnosti SpaceX startovala po jednodenním odkladu způsobeném nepříznivými povětrnostními podmínkami v oblasti kosmodromu. Dragon je u ISS očekáván v úterý 23. září. O jeho zachycení robotickou paží 9 metrů pod stanicí se postará německý kosmonaut Alexander Gerst.


|Džezkazgan| Ve čtvrtek 11. září ve 4:23 SELČ dosedl asi 148 kilometrů jihovýchodně od města Džezkazganu návratový modul kosmické lodi SOJUZ TMA - 12M. Krátce poté na místo přistání dorazily týmy vyhledávací a záchranné skupiny. Kosmonauti Alexander Skvorcov, Oleg Artěmjev a Steven Swanson se i po 170denním pobytu v kosmu a přistání cítí dobře. Návrat Sojuzu s posádkou začal 11. září ve 1:01 SELČ, kdy se oddělil od modulu Poisk komplexu Mezinárodní kosmické stanice a přešel na samostatnou dráhu.


V pondělí 18. srpna v 16:02 SELČ zahájili kosmonauti Oleg Artěmjev a Alexandr Skvorcov výstup z ISS do volného vesmíru. Jedním z úkolů bylo ručně vypustit (odhodit proti směru letu stanice) peruánský nanosatelit Chasqui-1. Dále pak instalovali na povrch stanice aparatury pro nové experimenty a demontovali starší přístroje. Kosmonauti také fotografovali vnější tepelnou izolaci ruského segmentu stanice.
Výstup zakončili v 21:12 SELČ uzavřením průlezu do modulu Pirs. Celková doba výstupu byla 5 hodin 10 minut.


|ISS| Evropská nákladní kosmická loď ATV-5 Georges Lemaître se ve v úterý 12. srpna ve 15:30 SELČ v automatickém režimu připojila ke stykovacímu uzlu modulu Zvezda komplexu Mezinárodní kosmické stanice. Přibližování a spojení kontrolovali ze stanice evropský kosmonaut Alexander Gerst a ruský kosmonaut Aleksandr Skvorcov. ATV-5 přivezla na stanici mj. 2680 kg kusového nákladu a 3921 kg vody.


|Kourou| Ze základny v Kourou byla v sobotu 30. července ve 01:47:38 SELČ vypuštěna nosná raketa Ariane 5, která na základní oběžnou dráhu úspěšně vynesla nákladní kosmickou loď ATV-5 Georges Lemaître. Tento start byl 60. úspěšným letem nosné rakety Ariane v řadě a současně nosná raketa vynesla na nízkou oběžnou dráhu rekordní zátěž - 20 300 kg. Lod'ATV se podle plánu připojí k Mezinárodní kosmické stanici 12. srpna a bude součástí komplexu ISS téměř půl roku.


|Wallops Island| V neděli 13. července v 18:52:14 SELČ odstartovala z rampy 0A na Mid-Atlantic Regional Spaceport ve Virginii nosná raketa ANTARES, která na oběžnou dráhu vynesla nákladní kosmickou loď Cygnus Orb-2. Cílem mise je doprava zásob a materiálu na Mezinárodní kosmickou stanici. Nákladní loď se k ISS přiblíží ve středu 16. července a po zachycení robotickou paží bude připojena ke stanici.


|Pleseck| Ve středu 9. července ve 14:00 SELČ odstartovala z kosmodromu Pleseck na severozápadě země raketa Angara-1.2PP (Pervyj Pusk) a o 21 minut později nákladní modul s maketou družice a druhým stupněm rakety dopadl na 5 700 kilometrů vzdálený polygon Kura na Kamčatce. Představitelé Ministerstva obrany Ruské federace označili let nové rakety za úspěšný.


|Bajkonur| Ve středu 28. května ve 21:57:41 SELČ odstartovala z kosmodromu Bajkonur nosná raketa Sojuz-FG s transportní kosmickou lodí SOJUZ TMA-13M. Kosmická loď, která veze na Mezinárodní kosmickou stanici posádku ve složení Maxim Surajev (Roskosmos), Gregory Wiseman (NASA) a Alexander Gerst (ESA), byla úspěšně navedena na základní oběžnou dráhu. Ve čtvrtek 29. května se ve 3:44:04 SELČ v automatickém režimu připojila k ruskému modulu Rassvět komplexu Mezinárodní kosmické stanice.


|Džezkazgan| Ve středu 14. května ve 00:36 SELČ se od ISS (modul Rassvět) oddělila kosmická loď SOJUZ TMA - 11M s kosmonauty Michailem Ťurinem, Kojči Wakatou a Rickem Mastracchiem na palubě. Posádka úspěšně přistála 14. května v 03:58 SELČ v určené oblasti jihovýchodně od kazašského města Džezkazgan po 188 dnech strávených ve vesmíru. Po nezbytných zdravotních testech se trojice vydala ze stepi do civilizace, kde na ně čekalo tradiční přivítání v kazašském stylu.


|Bajkonur| V úterý 25. března ve 22:17:23 SEČ odstartovala z kosmodromu Bajkonur nosná raketa Sojuz FG, která na oběžnou dráhu vynesla kosmickou loď SOJUZ TMA - 12M. Sojuz se měl připojit ke stanici ISS po cca šesti hodinách letu. Vzhledem k závadě na orientačním systému lodi bylo nutno přejít na dvoudenní profil stíhání ISS. Další let už proběhl normálně, takže se Sojuz v automatickém režimu připojil ke stanici v pátek 28. března v 0:53 SEČ nad Brazílií ve výšce 402 kilometrů.


|Džezkazgan| 11. března v 04:24 SEČ přistála ruská kosmická loď SOJUZ TMA - 10M i s trojicí kosmonautů (Oleg Kotov, Sergej Rjazanskij a Michael Hopkins) po 166 dní trvající misi. Na Mezinárodní kosmické stanici tak nyní zůstává pouze tříčlenná posádka, přičemž poprvé v historii je velitelem kosmické mise japonský kosmonaut, Kojči Wakata. Na plný šestičlenný stav bude posádka stanice doplněna 25. března, kdy v lodi Sojuz TMA-12M odstartují Alexandr Skvorcov, Oleg Artěmjev (oba Rusko) a Steven Swanson (USA).


|Bajkonur| Ve středu 5. února v 17:23 SEČ odstartovala z kosmodromu Bajkonur nosná raketa Sojuz, která na základní oběžnou dráhu vynesla nákladní kosmickou loď PROGRESS M-22M. Cílem je stanice ISS, ke které se také téhož dne ve 23:22 SEČ nákladní lod'(konkrétně k modulu Pirs) připojila.
Součástí nákladu (téměř 2,8 tuny) je mimo jiné i kontejner se zlatými rybičkami. Rybky budou zkoumány v rámci experimentu Aquarium-AQH, jenž bude probíhat v japonském laboratorním modulu Kibo.


|Mezinárodní vesmírná stanice| V neděli 12. ledna ve 14:05 SEČ byla připojena nákladní kosmická loď Cygnus pomocí palubního manipulátoru ke stykovacímu uzlu modulu Harmony. Po kontrole hermetičnosti bude otevřen průlez do lodi; zahájení vykládky nákladu (jehož celková hmotnost je 1261 kg) je naplánováno na pondělí 13. ledna. Cygnus zůstane u ISS do poloviny února, kdy uvolní místo další soukromé lodi, Dragonu (start 22. 2.).


|Wallops Island| Ve čtvrtek 9. ledna 2014 odstartovala ze základny na Wallops Island nosná raketa ANTARES, která po osmiminutovém letu na základní oběžnou dráhu vynesla nákladní kosmickou loď Cygnus. Raketa vzlétla na začátku startovního okna ve 19:07 SEČ a po normálním průběhu dosáhla základní oběžnou dráhu ve výšce asi 218 - 272 km; v 19:18 SEČ se loď Cygnus oddělila od horního stupně. Loď Cygnus by měla přiletět k Mezinárodní kosmické stanici v neděli 12. ledna.


Pilotované lety | Rakety | Raketoplány | Sondy | Kosmodromy | Kosmonauti
2007-2013 © KOSMONAUTIKA.CZ Všechna práva vyhrazena. Designed by František Zajíček